Bøger i dagens verden

Hvor bøgerne for mange år siden gjorde deres entre, og siden er blevet udgivet i tykt og tyndt verden over, har de teknologiske fremskridt gjort det muligt at forvandle disse på mange forskellige måder. I dag er det således både muligt at læse et litterært værk i en fysisk udgave, men ligeledes i en elektronisk udgave.

For at starte et sted, så lad os tage et kig på lydbogen. Dette værk har faktisk mange år på bagen. Tænk på grammofon pladerne, der gav mulighed for at man eksempelvis kunne lære fremmedsprog. Dette bestod kort og godt i, at man i stedet for at købe en plade med tidens Ib Grønbech, købte en place hvor et givet sprog var indtalt. Den eneste ulempe ved dette var naturligvis, at det var umuligt at stille spørgsmål, hvis der var noget man var i tvivl om.

Lydbogen blev siden forvandlet og formeret til kassettebånd. Dette udviklede sig senere til CD’er i takt med, at den ellers så populære walk-man fra 80’erne gik af dage, og i dag findes de overalt på internettet i form af lydfiler.

War and PeaceEt andet rigtig godt eksempel er selve bogen, og den måde den formerer sig på. Skulle man i gamle dage læse en bog, sad man med en fysisk udgave i hånden. De som turde fordybe sig i det alvorlige materiale og eksempelvis valgte Leo Tolstoys “Krig og fred”, skulle have stærke arme, da den grundet de mange sider vejede godt til.

Endnu værre blev det, hvis man tyede til Artemène. Her var der dog nok ingen fare for at man mødte rejsende på togturen, som var igang med denne, der omtales som værende verdens længste novelle. Alt i alt talte den over 13.000 sider og mere end 2,1 millioner ord.

Helt håbløst blev det dog hvis man gav sig i krig med Devta, hvis forfatter stammer fra Pakistan, hvor den blev udgivet på det gamle sprog kaldet Urdu. Denne fantasy thriller roman begyndte i februar 1977 og blev herefter udgivet hver måned, som en del af et magasin der blev solgt i Pakistan, Indien og de dele af verden, hvor Urdu tales. Herefter fortsatte udgivelsen i løbet af de næste 33 år! Den blev trykt i over 50 oplæg, og da historien nåede sit afsluttende kapitel i januar 2010, talte hele samlingen over 11 millioner ord. Det er derfor med god grund, at dette værk anses for at være verdens længst kontinuerlige historie, som nogensinde er blevet udgivet.