Hvilken bog leverer god underholdning?

Det er i grunden et forholdsvis simpelt spørgsmål, og samtidigt et spørgsmål, der praktisk talt er umuligt at besvare. I bund og grund kommer det naturligvis an på ens personlige smag. Mange læsere har som regel en yndlings forfatter. Oftest er de fascineret af måden, hvorpå der skrives samt den valgte genre. Andre har blot fået en bog anbefalet af andre, og selvom både værket og forfatteren kan forekomme ukendt for læseren, kan det sagtens tilbyde vedkommende underholdning.

I det hele taget vil det nok være mere enkelt at besvare spørgsmålet om hvilken bog, der ikke leverer god underholdning. Det kan kort og godt tilskrives forfatterens evne til at fange læserens interesse. Der findes nemlig verdensklasse fThe Pelican Brieforfattere, som kan få de mest kedsommelige emner til at blive spændende. Her kan jura tages som et eksempel. De fleste, som har studeret jura på et eller andet tidspunkt, har kæmpet sig igennem uendelige bøger om lovgivning, strafferammer og diverse paragraffer. Mange af disse personer vil sige, at en del af disse materialer er ekstremt tørt og kedsommeligt. Måske lige med en enkelt undtagelse; John Grisham. For de som ikke er bekendte med hans værker kan nævnes ‘Pelikan Notatet’ fra 1992 som et eksempel. Denne blev senere filmatiseret med Denzel Washington og Julia Roberts i hovedrollerne.

Grisham er selv uddannet jurist, og blev ved et tilfælde forfatter, da han overhørte en fortælling i en retssal. Han legede med tanken om, hvordan verden ville se ud, hvis reaktionerne havde været anderledes end i den virkelige verden. På denne måde blev hans første bog, “Øje for øje”, til. Da Grisham selv er advokat, er han godt klar over, at materialet kan være tørt. Han formår dog med sit sprog at forvandle de mest kedelige lovparagraffer til spændende læsestof. Når han samtidig kombinerer dette med action og rejser til fjerne udkanter af verdenen, har man pludselig opskriften til et fremragende litterært værk.