Underholdning for hele familien

Mange mennesker associerer underholdning med noget morsomt, som får folk til at le. Vi mener ikke, at det er nødvendigt at le for at blive underholdt, da vi er af den overbevisning, at en bog sagtens kan være underholdende. Her er det vigtigste, at indholdet fanger, og at forfatteren formår at få læseren til at engagere sig i og leve sig ind i værket. Når det er sagt, er det selvfølgelig et plus hvis underholdningen formår at bringe latteren frem hos læseren. Dog ser vi det mere som en bonus end som en streng nødvendighed. Underholdning findes således i mange former og størrelser, hvor det er vigtigste er at forstå det overordnede budskab.

whole family watching tvVi kender det alle sammen hjemmefra. Det er fredag aften, og weekenden står for døren. Aftensmaden er indtaget, og det næste element på programmet er hygge med familien. For mange af os har det været ensbetydende med en god film og en gang popcorn serveret direkte fra mikrobølgeovnen. Det bringer hver eneste gang minder frem om tidligere biografstunde og er unægteligt også en hyggelig og underholdende affære. Husk dog på at mange af de film du kan nyde på fjernsyn, ofte kun er blevet realiseret fordi en forfatter en årrække tidligere har fået udgivet sit værk. Det kan være svært at forestille sig en verden uden James Bond, men det kunne have været en realitet, hvis ikke en udgiver havde tiltro til Ian Fleming, da han første gang præsenterede verden for Agent 007 tilbage i 1953.

Når vi kigger på dagens Danmark og på så mange andre steder i verden, er ovennævnte scenarie nok et scenarie, som de fleste mennesker kan nikke genkendende til. En gang imellem burde man i stedet overveje at stoppe op og tænke tilbage i tiden. Til den gang i 1989, hvor der kun var 2 eller 3 forskellige kanaler at blive underholdt af. Til den gang i 60’erne, hvor sort og hvid fjernsyn var hverdagskost var det nyeste inden for tv-branchen. Eller til tiden før den 2 oktober 1951, hvor de første danske programmer blev sendt ud for første gang. For hvad gjorde man dengang for at underholde sig selv? Du har garanteret gættet det – der blev læst! Har man set de gamle, danske film som for eksempel “Støv på hjernen” vil man kunne huske de dejlige scener fra Henriksens stuer, hvor herren i huset efter middagsmaden, satte sig i sin lænestol og læste dagens avis, mens fruen læste en god bog, eller fandt strikketøjet frem.

Det er ikke bare sundt at læse, men kan på mange måder fremme evnerne til indlæring både hos en selv, men ligeledes hos de mennesker, man omgiver sig med derhjemme. Dette er uafhængigt af, om der er tale om en sambo, kæreste, ægtefælle eller måske endda børn. I tider hvor bogklubber ganske vidst ikke er så moderne og populære længere, er det stadig en aktivitet, der bringer folk sammen, og som vi kan lære noget af. Vi anbefaler varmt, at du finder en spændende bog frem og opfordrer de andre boende i husstanden til at gøre det samme. Læs for eksempel et par kapitler hver aften og brug den nye viden som et emne til diskussion. Når I næste dag samles rundt om spisebordet kan alle hver især komme med input omkring, hvad de har læst. På denne måde har man pludselig mere end historien fra sin egen bog at følge med i, da der nu måske yderligere 2-3 fortællinger, som man indirekte læser. Selvom genren måske ikke altid er den mest spændende, kan det nogle gange være udfordrende, efterfølgende at læse en af de bøger, som en anden person har berettet om. De fleste vil blive overrasket over, hvor interessant fortællingen pludselig bliver, da man først og fremmest vil kunne genkende en del af historien, men ligeledes de visuelle billeder man tidligere har forsøgt at skabe, kan nu komme til at se helt anderledes ud.